onsdag 25 november 2009

Redigt bröd


Det här krutbrödet är en variant av "Fruktbröd med nötter" ur boken Under Valnötsträdet av Anna och Fanny Bergenström, som i övrigt är en helt underbar bok. Fick den i julklapp förra året och den har använts och hämtats inspiration från till otaliga måltider. Det jag tycker är så fint med den här boken (och överhuvudtaget Anna Bergenströms sätt att arbeta med mat) är att den är varierad. Det finns så många olika sorters recept och det används olika kryddor (som tillreds på olika sätt) så att maträtterna får karaktär. Ett recept går att kombinera med ett annat, det går att lägga till och ta bort och fantisera själv. Sedan är jag så tacksam över att de råvaror som används är enkla, även om de piffas upp ibland, men det är inte en lyxartikel på en annan (ge mig ett recept till som innehåller tryffel och svindyr ost och jag ska skälla ut dig) utan mat som de flesta läsare har råd att tillaga.

Så, brödet!

Ingredienser:
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1/2 dl vetekross
1 1/2 dl grovt rågmjöl
2 tsk bikarbonat
1/2 dl grovhackad mandel (behöver inte skalas, men sköljas)
1/2 dl linfrön
1/2 dl naturella solroskärnor
1 - 2 dl russin
1 dl mörk sirap
5 dl filmjölk


Gör såhär:
Blanda mjöl, havregryn och bikarbonat först. Fortsätt med alla torra ingredienser och blanda sedan ner sirapen och filmjölken. Häll smeten i en smord och bröad form (smörj gärna med en neutral matolja, t ex. rapsolja).
Grädda i nedersta delen av ugnen i ungefär en och en halv timme på 160 grader.
Låt den ligga i formen en stund innan du stjälper upp den. Förvara i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar