måndag 7 december 2009

MÅNADENS TANT

Härmed startar jag en ny utmärkelse på den här bloggen:


MÅNADENS TANT


för att hylla dem som tar tillvara på sina tantegenskaper istället för att gömma undan dem. Vad är då en tant? Eftersom tanten i mig är en queer sådan är förstås min definition av ordet också åt det könsospecifika hållet. Även om det nog mest kommer att bli kvinnor (i alla åldrar) som lyfts fram. Ni som har sett filmen Venus Boyz vet att inte ens den definitionen ('kvinna') är särskilt hållbar i alla lägen. Men. En tant är någon som jag bestämmer är en tant. Och den som tycker annorlunda får gärna göra det.


December månads tant blir i alla fall författaren och samhällsaktivisten Margaret Atwood. Denna månad syftar tantheten mest på hennes jordliga ålder. Hennes själsliga, skrivande ålder är omöjlig att bestämma och det är det jag älskar med henne. Hon är storögd som en tvååring, bitsk som en trettiosjuåring, klok som en sjuttioåring. I hennes bok om skrivande, Negotiating with the Dead, berättar hon väldigt humoristiskt om hur hon som ung poet sökte sig till små kaféer och svåra litterära sällskap i Ottawa och hur det var svårt att hitta sin väg när det bara fanns två för kvinnor på den tiden; hemmafru eller någon slags ekonom. Atwood, alltid blixtskarp, valde utbildning framför att lägga sin framtid i en karls händer.


Prince Of Asturias Awards 2008



Och sedan började hon få texter publicerade (hennes guide för blivande författare på hemsidan är ett läsmåste!) och är nu en högst respekterad författare för sitt sätt att bända och böja på historier och samtidigt hålla läsarens intresse precis där hon vill ha det - i texten, i huvudet. Utöver historieberättandet är hon aktiv i arbetet (det viktigaste!!!) att rädda den här planeten. Både genom tankeväckande artiklar och genom hur hon lever sitt liv. Gå in på hennes hemsida, bo där ett tag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar