torsdag 17 september 2009

Saftiga veganscones


Att mixtra till sconesrecept är något av en hobby. Det har blivit så, för många morgnar utan bröd hemma eller kvällar när en har velat ha något nybakat med marmelad till. Det här receptet ger extra saftiga scones eftersom det är riven zucchini i.

Du behöver:

En 5 cm lång bit zucchini, skalad och fint riven
50 g mjölkfritt margarin
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljsocker (uteslut om du vill ha salta scones)
1/2 tsk salt
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl grovt rågmjöl
en handfull linfrön
1 1/2 dl havremjölk

Baka såhär:

Sätt på ugnen på 250 grader. Se till att ha smort en plåt eller lägg bakplåtspapper på.

Blanda alla torra ingredienser först; vetemjöl, rågmjöl, bakpulver, vaniljsocker, linfrön och salt.

Skär sedan ner margarinet och smula sönder det med fingrarna. Fettet ska inte vara helt finfördelat, det får gärna bli en liten klump här och var.

Vänd i den rivna zucchinin och till sist mjölken. Bli inte förskräckt om degen är kletig! Hellre lite för kletigt än snustorrt, det ger luftiga scones.

Bred ut degen i två runda kakor (se ovan) på plåten. Skåra kakorna tvärsöver så att de är uppdelade i fyra delar vardera.
Grädda i ugnen i tio minuter. Skär isär och njut!


Kvällsmat: Veganscones, hemmagjord plommonkräm med havremjölk, en rejäl kopp starkt te och hemkokt plommonmarmelad.



1 kommentar:

  1. Å det ser så gott å mysigt ut. nu vill jag oxå göra min egen kräm å marmelad å scones. å bo på landet.....vackert!

    SvaraRadera